top of page
shutterstock_1100944319.jpg

HVERT SJETTE BARN TRENGER UTREDNING OG VIDERE SYNSUNDERSØKELSER

I tenåringsperioden er synet under stor utvikling. Det er i denne perioden flest utvikler nærsynthet.  Dette kan påvirke skolegang, øvelses kjøring, idrett og hobby om man går med ubehandlet synsfeil. Langt flere plager enn man tror er synsrelatert, og kunne vært unngått om en optiker hadde blitt kontaktet.  Det er derfor viktig å sjekke synet jevnlig i denne perioden.
 
Barn og unge som ikke ser godt, er ofte ikke klar over dette selv. Det er derfor viktig som foreldre å være oppmerksom på synet så tidlig som mulig. Det kan være lurt å se etter om barn/unge ofte lukker ett øye, blir fort sliten ved nærarbeid, myser mye eller ikke klarer se objekter på avstand selv om de blir pekt ut.

VI LEVER I EN DIGITAL VERDEN

Sånn som vi lever nå, bruker vi veldig mye skjerm - både som ung og voksen. Når man sitter foran skjerm blunker man mindre, noe som trolig gjør at oljekjertlene som sitter i øyelokket ikke blir stimulert så mye som de burde. Vi ser derfor en del unge med tørre øyner. Det kan derfor være bra å ta gode pauser i fra skjerm i hverdagen. 
 
Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud har undersøkt synet til nærmere 8000 skoleelever i Kongsberg de siste ti årene. Undersøkelsene viste at hvert sjette barn trengte utredning, og videre synsundersøkelser at hvert niende barn måtte ha briller eller synstrening.

shutterstock_1684396570.jpg
bottom of page